جایزه ی فیلدز (نوبل ریاضی) برای ریاضیدان ایرانی

جایزه ی فیلدز (نوبل ریاضی) برای ریاضیدان ایرانی

مریم میرزاخانی اولین زن برنده بزرگترین جایزه ریاضی در جهان شد.

بدین ترتیب ایران به جمع بیست کشور برندگان جایزه فیلدز (نوبل ریاضی) پیوست.

صبح روز چهارشنبه 22 مرداد در مراسم افتتاحیه کنگره بین المللی ریاضیدانان که در کره جنوبی برگزار می شود، اسامی برندگان مدال فیلدز اعلام شد. مریم میرزاخانی ریاضیدان ایرانی دانشگاه استنفورد در بین چهار نفر برنده این جایزه قرار دارد. مدال فیلدز مهمترین جایزه در جهان ریاضیات است که هر چهارسال یک بار به چهار نفر از ریاضیدانان زیر چهل سال که بزرگترین دستاوردهای ریاضی را داشته اند اعطا می شود. این جایزه در ریاضیات معادل جایزه نوبل است که در رشته های فیزیک و شیمی و ... اعطا می شود. مریم میرزاخانی علاوه بر اینکه اولین ایرانی برنده این مدال است بلکه اولین زن در تاریخ است که مدال فیلدز به وی اعطا می شود. 

مدال فیلدز به یاد «جان چارلز فیلدز» ریاضی دان کانادایی پایه گذاری شد و همراه با یک جایزه نقدی به مبلغ 15 هزار دلار کانادا اعطا می شود.

سه ریاضی دان دیگر، ˈآرتور آویلاˈ از برزیل، ˈمنجول بارگاواˈ نظریه دان اعداد در دانشگاه پرینستون و «مارتین هایرر» از دانشگاه وارویک در بریتانیا برندگان دیگر امسال هستند.

«اینگرید دوبشی» رییس اتحادیه جهانی ریاضی می گوید: به عنوان یک زن برایم فوق العاده است که می بینم مریم میرزاخانی برنده شده است و تصور اینکه یک زن برنده مهم ترین جایزه ریاضی شود، دیگر عجیب نیست.

 

انجمن ریاضی ایران این موفقیت تاریخی را به ایشان و ملت شریف ایران به ویژه جامعه علمی کشور تبریک می گوید.

مریم میرزاخانی در سال 1356 در تهران متولد شده و زمانی که دانش آموز دبیرستان بود دو بار متوالی مدال طلای المپیاد بین المللی ریاضی را کسب کرد که به نوبه خود کم نظیر است. وی پس از دبیرستان وارد دانشگاه صنعتی شریف شد و رشته ریاضی خواند. در این دوره  در سال اول کارشناسی ریاضی در مسابقات دانشجویی ریاضی انجمن ریاضی ایران شرکت و نفر اول شد. سال بعد میرزاخانی نفر دوم این مسابقه شد که در این سال مسابقه در اهواز برگزار شده بود و مریم در بازگشت در همان اتوبوسی بود که واژگون شد و هفت نفر از دانشجویان نخبه ریاضی کشته شدند.خوشبختانه مریم از این حادثه جان سالم به در برد و فقط زخمی شد. .وی در سال 1378 کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه صنعتی شریف  گرفت در سال 1379 به دانشگاه هاروارد امریکا رفت و موفق به اخذ دکترای ریاضی  در سال 1383 شد میرزاخانی در سال 1387 با رتبه استادی به استخدام دانشگاه استنفورد در آمد. تخصص میرزاخانی هندسه است و مدال فیلدز را به خاطر دستاوردهای عمیق در دینامیک و هندسه رویه های ریمانی و فضاهای مدولی اخذ کرده است. 

مریم میرزاخانی تاکنون جوایز متعدد دیگری نیز اخذ کرده است که میتوان به جایزه بسیار معتبر کلی (Clay)  اشاره کرد.

روابط عمومی انجمن ریاضی ایران 

نویسنده مطلب: Meysam Zarei

Meysam Zarei

پاسخ دهید

2 نظر

Alireza  ۱۳۹۳/۰۵/۲۲ - ۲۱:۵۵:۳۴

سلام...بهشون تبریک میگم..افتخار بزرگی کسب کردن..امیدوارم موفقیتاشون تداوم داشته باشه...انشاالله پاینده باشن.

Hilda  ۱۳۹۳/۱۲/۰۵ - ۱۱:۴۰:۰۵

Superb inorfmation here, ol'e chap; keep burning the midnight oil.